top of page

Ce pantofi alegem


Toți ne-am confruntat măcar o dată în viață cu dureri de picioare, călcâie sau degete. În termeni medicali acestea se numesc talalgii (durerile de călcâi) și plantalgii (durerile de picior). Ca și cauze de apariție ale acestor dureri putem enumera de la traumatisme, malformații (picior varrus/ valgust etc) până la încălțămintea pe care o purtăm zi de zi.


În cazul piciorului malformat este foarte important să ne adresăm unui specialist în podologie (știința care studiază anatomia funcțională și biomecanica piciorului) fie că este vorba de un chirurg ortoped sau medic de reabilitare medicală, deoarece o malformație la nivel podal va atrage după sine modificări de statică și dinamică la nivelul întregului lanț kinetic (genunchi, șold, bazin, coloană vertebrală). Aceste modificări au loc deoarece planta (piciorul) este așa-numită articulație portantă, adică articulație care la fiecare pas trebuie să susțină în mod eficient greutatea întregului corp. Dacă articulațiile de la nivelul plantei nu sunt în poziție anatomică normală vor apare dureri în timpul mersului, nu neapărat la nivelul piciorului (cel mai frecvent la nivelul genunchilor), consum energetic crescut cu apariția crampelor musculare sau chiar a fenomenelor anaerobiotice (tip febră musculară). Specialistul în podologie va decela în urma consultului cauza reală a patologiei și va acționa în consecință asupra ei și nu asupra efectelor mai sus menționate, care vor dispărea de la sine odată cu corectarea malformației de picior.


În cazul durerilor determinate de încălțăminte lucrurile sunt, cel puțin în teorie, mai simple, deoarece prin achiziționarea unei perechi de încățări de calitate și fără a suferi de vreo malformație de picior durerea ar trebui să dispară de la sine. Un pantof de calitate trebuie să îndeplinească neapărat următoarele criterii:


- să aibă talpa flexibilă, astfel încât vârful să poată fi dus către călcâi fără a depune efort;


- să aibă lungimea adecvată pentru persona care o va folosi (să fie numărul corect) – lucru care se determină cu ajutorul unor aparate speciale;


- să fie adaptată activității pe care o desfășoară cel ce o poartă (tip adidas pentru sport de exemplu);


- să aibă branțurile detașabile pentru a putea fi igienizate corespunzător sau acestea să aibă proprietăți antimicrobiene;


- și nu în ultimul rând să nu provoace durere – DELOC!


Promitem că vom reveni cu alte articole legate de patologia membrului inferior ce sunt determinate sau favorizate de purtarea de încălțăminte neadecvată.


Postări recente
bottom of page