top of page

Tratamentul de recuperare dupa accidentul vascular cerebral








1. Ce este un accident vascular cerebral ?


Un AVC este o urgenta medicala si de aceea pacientul trebuie indrumat de urgenta la spital pentru ca o interventie medicala rapida limiteaza zona de tesut cerebral distrusa si previne aparitia unor complicatii.


Un AVC ischemic se produce atunci cand o portiune din tesutul cerebral nu mai este irigata cu sange, prin infundarea unei artere (in cazul trombozelor sau emboliilor ), sau prin ruperea ei, in cazul AVC hemoragic. Ca urmare neuronii cerebrali sunt distrusi si nu-si mai pot exercita functiile biologice.


Dupa externarea din sectia de neurologie sau terapie intensiva, cand pacientul este stabil hemodinamic, se incepe tratamentul de recuperare deoarece cu cat o incepem mai precoce si o facem mai sustinut, sechelele si dizabilitatea pacientului sunt mai reduse.



2. Simptomele accidentului vascular cerebral


Accidentul vascular cerebral (AVC), afecteaza pe multi dintre noi, unii aflati chiar in plina activitate profesionala.


De cele mai multe ori debutul unui AVC este un eveniment dramatic: pacientul isi poate pierde cunostinta si intra in coma, sau simte ca ii amorteste o jumatate de corp, are dureri de cap sau voma, nu isi mai poate controla membrele (mana si piciorul de aceeasi parte corpului), constituindu-se o hemiplegie sau o hemipareza spastica.



3. Cauzele accidentului vascular cerebral


Incidenta crescuta a acestei afectiuni neurologice este asociata unor factori de risc specifici vietii moderne:


-hipertensiunea arteriala

-diabetul zaharat

-cardiopatia ischemica

- fumatul

-obezitatea

-sedentarismul

-consumul crescut de alcool si cofeina

-stresul


In Romania, unde bolile cardiovasculare si cancerele sunt principalele cauze de morbiditate si mortalitate, accidentele vasculare genereaza un numar foarte mare de persoane cu dizabilitate. Pentru sechelele dupa AVC, in special pentru hemipareze, exista tratament de recuperare dupa avc eficient, care poate reduce considerabil consecintele nefaste ale acestei afectiuni.


4. Tratament dupa accidentul vascular cerebral


Intr-un tratament dupa avc se urmareste refacerea totala sau partiala a functiilor motorii sau senzitive afectate, cu scopul dobandirii autonomiei functionale a pacientului, adica acesta sa nu mai fie dependent de ajutor pentru activitatile de ingrijire zilnica: imbracat, spalat, mers la toaleta, mancat si mers. Acest tratament vizeaza si sustinerea psiho-emotionala a pacientului, pentru ca multi sechelari AVC sufera de anxietate sau depresie si, in ultima instanta, integrarea socioprofesionala a lor.


Kinetoterapia sau gimnastica medicala reprezinta demersul fundamental in tratamentul de recuperare dupa avc. Pacientul trebuie sa invete sa-si mobilizeze din nou membrele afectate, sa-si corecteze postura corpului, sa isi controleze cat mai bine echilibrul si coordonarea.

Asociat kinetoterapiei se recurge si la alte proceduri ajutatoare cum ar fi: electrostimularea, laserul, ultrasunetul, undele scurte, terapia cu campuri magnetice, aplicatii locale de caldura, pentru a controla simptome ca durerea, redoarea articulara, spasticitatea. Se recurge si la medicamente neurotrofice, miorelaxante, antidepresive sau anxiolitice.


Ingrijirea moderna a unui pacient sechelar dupa AVC se face cu ajutorul unei echipe complexe, coordonate de medicul de recuperare, care cuprinde kinetoterapeut, fizioterapeut, psiholog si logoped (daca pacientul are si tulburari de limbaj). Sustinerea pacientului de catre familie este esentiala in recuperare, atat pentru ca realizeaza ingrijirea de zi cu zi a pacientului post AVC, pacient dependent, cu dizabilitate, cat si pentru sustinere psihoemotionala a acestuia.


In cadrul clinicii de recuperare medicala Fiziozone din Constanta avem medici de recuperare experimentati si kinetoterapeuti care au experienta in tratatarea pacientilor dupa avc.


5. Cat timp dureaza recuperarea dupa avc ?


Daca te-ai intrebat cat timp dureaza recuperarea dupa avc, raspunsul este ca poate dura de la cateva luni pana la intreaga viata, dar castigurile motorii majore se obtin in primele 12 luni de la AVC.

Unii pacienti recupereaza practic integral deficitul, insa majoritatea raman cu sechele motorii, senzitive sau cognitive toata viata, in functie de severitatea leziunilor suferite si de terenul biologic al fiecaruia.

Tratamentul de recuperare dupa avc valorifica capacitatea de adaptare functionala si de regenerare a creierului, numita neuroplasticitate, in sensul ca unele functii pierdute ale unor regiuni corticale pot fi preluate de alte regiuni, in urma unui tratament de recuperare dupa avc de specialitate, sustinut.


Alaturi de recuperare, pacientul trebuie sa realizeze schimbari majore in stilul de viata, pentru a preintampina o recidiva a AVC :

-sa nu mai fumeze , daca este fumator,

-sa isi controleze cat mai bine glicemia, daca este diabetic,

-sa isi administreze regulat medicatia pentru hipertensiune arteriela sau pentru cardiopatie ischemica,

-sa scada in greutate, sa reduca consumul de alcool sau de cafea.


Un tratament dupa avc corect condus si un stil de viata nou pot asigura pacientului o viata cat mai aproape de normal alaturi de familie si de cei dragi.


Tratamentul de recuperare dupa avc este realizat de o echipa medicala experimentata in cadrul clinicii Fiziozone, bd.Al Lapusneanu, nr. 94A, Constanta.


Aparatura modernă din clinica de recuperare medicala Fiziozone care se regăsește atât în sala de kinetoterapie cât și în cele de fizioterapie asigură o recuperare complexă.

Fizioterapeuți bine pregătiți și medici cu o experiență impresionantă sunt alături de tine în tratamentul tău de recuperare medicala.​

Ne bazam pe experienta vasta a medicilor de recuperare medicala care urmaresc cel mai bun rezultat pentru fiecare pacient:


  1. Dr. Drăgan Adriana - medic primar recuperare medicala cu competențe în acupunctură, apifitoterapie și ecografia aparatului locomotor , ozonoterapeut

  2. Dr. State Gabriela - medic primar recuperare medicala, competență în ecografia aparatului locomotor, ozonoterapeut

  3. Dr. Minea Mihaela - medic primar recuperare medicala si medic specialist reumatologie

  4. Dr. Stamate Liliana - medic primar recuperare medicală, competență în ecografia aparatului locomotor

  5. Dr. Vlădăreanu Liliana- medic specialist recuperare medicală , fiziokinetoterapeut , ozonoterapeut , posturolog

  6. Dr. Miriță Andreea - medic primar recuperare medicală , competență în ecografia aparatului locomotor , ozonoterapeut







Postări recente
bottom of page