Elongatiile vertebrale si rolul lor in terapia de recuperareMedicina de recuperare este un demers terapeutic complex medical, social si educational care foloseste o mare varietate de agenti fizici si de metode terapeutice cu scopul de a restabili echilibrul functional al organismului.


Printre aceste modalitati terapeutice se afla si elongatia sau tractiunea vertebrala, denumita uneori si metoda de decompresie vertebrala. In esenta este vorba despre aplicarea unei forte de tractiune asupra tesuturilor cu scopul de a intinde tesuturile moi (muschi, tendoane, ligamente) si de a indeparta suprafetele articulare, pentru a amorsa procese reparatorii locale. Metoda este destul de veche, poate la fel de veche ca masajul, tinand cont ca a fost mentionata in scrierile sale si de Hipocrat. In zilele noastre insa exista echipamente moderne, confortabile prin care elongatia vertebrala se poate executa cu maxima eficienta si siguranta pentru pacient, echipamente care permit un control precis al fortei si timpului de tractiune si a unghiului de aplicare a fortei de tractiune asupra coloanei vertebrale.


Care sunt indicatiile terapeutice ale acestei terapii?


Elongatiile vertebrale se indica pentru dureri lombare si cervicale subacute sau cronice de cauza discala (discopatii sau hernii de disc), musculoligamentara sau prin afectarea articulatiilor interapofizare posterioare. Hernia de disc cervicala si lombara este o indicatie pentru aceasta terapie, dar ea nu se aplica in orice conditii si pentru orice hernie. Herniile cu sindrom dural sau vertebral marcat , cele hiperalgice sau cu afectare neurologica mare sunt contraindicate. Este necesara consultatia si recomandarea medicului specialist de recuperare inainte de a face acest tratament.


Deasemenea, afirmatia ca o elongatie sau decompresie vertebrala „te scapa neaparat de operatie” trebuie privita cu multa retinere deoarece studiile referitoare la eficacitatea acestei terapii in herniile de disc sunt controversate.


Exista beneficii incontestabile ale elongatiei vertebrale si aici nu ma refer numai la herniile de disc, ci la alte dureri de coloana , din alte cauze, mai sus mentionate. Elongatia poate face coloana mai flexibila, relaxeaza musculatura paravertebrala contractata, intinde ligamentele si le face mai flexibile, reduce subluxatiile care exista in articulatiile interapofizare , cresc hidratarea discului intervertebral si amelioreaza microcirculatia locala.


Exista si contraindicatii pentru aceasta terapie,care privesc afectiuni ale coloanei vertebrale si anume: osteoporoza, tumorile maligne si infectiile vertebrale, discita (infectia discului intervertebral), fracturile spinale, cifoscolioze importante, boli inflamatorii vertebrale si contraindicatii care tin de alte afectiuni interne cum sunt: hipertensiunea arteriala necontrolata, insuficienta cardiaca, anevrisme, tulburari de ritm cardiac, afectiuni ale arterelor carotide sau vertebrale, sarcina, afectiuni abdominale si din sfera psihiatrica.


Cum se realizeaza o elongatie vertebrala?


Aceasta se poate realiza suspendand corpul in aer printr-un sistem de chingi, sau tinand corpul partial in imersie in apa, folosind astfel ca forta de tractiune propria greutate a corpului; este cea mai veche metoda de elongatie. Astazi elongatiile se fac din pozitia culcat, mai confortabil, pe o masa de tratament speciala, care are un segment mobil care se deplaseaza odata cu pacientul, anuland astfel fortele de frecare care apar intre corpul pacientului si masa. Forta de tractiune este aplicata de un dispozitiv special, computerizat, care poate fi setat sa traga cu o anumita viteza, sa faca pauze intre etapele de tractiune sau sa tina forta de tractiune constanta o anumita perioada de timp, sa aplice traciunea pe o directie anume, in functie de necesitatile pacientului. In acest fel, elongatia devine un tratament personalizat, perfect adaptat problemei de tratat. Pe perioada terapiei pacientrul trebuie supravegheat permanent si terapia poate fi oricand intrerupta daca apar reactii neplacute (ameteli, dureri de cap, mici ascensiuni tensionale sau atacuri de panica).


Aceasta procedura de tratament este integrata de medicul de recuperare - singurul abilitat sa o recomande - intr-un program complet de recuperare recomandat pacientului , care poate cuprinde si alte terapii care ii augumenteaza efectul terapeutic sau pregatesc musculatura pentru terapie (aplicatii calde locale, masaj, diatermie, exercitii fizice). Rezultatul terapeutic final depinde de tot programul recuperator, in care fiecare procedura se integreaza asemeni unui „puzzle” in locul si cu scopul ei bine stiut.Elongatii vertebrale se pot realiza cu echipament performant la clinica FIZIOZONE din Constanta, B-dul Alexandru Lapusneanu nr 94A, tel: 0341-999


Postări recente
Arhiva