Ce pantofi alegem pentru copii
După cum am promis, revenim cu un articol despre patologia piciorului determinată sau agravată de încălțămintea neadecvată.
Trebuie să începem prin a vorbi despre ce înseamnă încălțăminte de calitate pentru copii, deoarece în cazul lor o încălțare neacdevată poate determina apariția unor malformații, nu doar agravarea lor. Astfel, pentru copilul care nu suferă de o malformație de picior congenitală diagnosticată încă din primele zile de viață, un pantof de calitate prezintă următoarele caracteristici:
- talpa trebuie să fie flexibilă, astfel încât să se poată aduce vârful pantofului către călcâi fără a se depune efort;
- să nu existe nici un fel de înălțare în interiorul pantofului la nivelul branțului;
- să aibă decupaje la nivelul maleolelor (sub oasele de pe marginea internă și externă a gleznei) și la nivelul tendonului achilean;
- să nu existe în interiorul încălțărilor nici un fel de cusături aparente, fermoare etc care să jeneze;
- să fie numărul adecvat pentru copil, lucru care se poate determina cu ajutorul unor aparate speciale de măsurat lungimea și lățimea piciorului, teoretic existente în magazinele care vând încălțăminte pentru cei mici.
În cazul sandalelor pentru cei mici care abia achiziționează mersul este indicat ca acestea să aibă vârful închis, deoarece ei au tendința normală de a merge pe vârfuri și dacă sandaua este deschisă se pot răni.
Tipul de încălțăminte care este complet contraindicată în cazul copiilor de orice vârstă este cea de tip flip-flop sau șlap. Aceasta induce prăbușirea boltei plantare și apariția piciorului plat chiar dacă acest tip de malformație nu exista înainte. De asemenea este deconsiliată purtarea de încălțăminte înaltă pe gleznă, cu talpa dură, care să împiedice mișcările normale de dorsiflexie ale piciorului și care promovează mersul exagerat pe vârfuri.
Controlul la podolog, ortoped pediatru, are loc după următorul calendar:
- primul control se face la maternitate, înainte de externarea mămicii cu nou-născutul;
- al doilea control, dacă primul a fost normal, la vârsta de achiziționare a poziției de ortostatism (6-9 luni) sau după achiziționarea mersului liber (12-18 luni);
- al treilea la vîrsta de 3-4 ani;
- al patrulea în jurul vârstei de 6-8 ani;
- teoretic, dacă totul a fost normal până la această vârstă, ultimul control are loc la debutul pubertății.
Oricare din aceste controale poate fi devansat când părintele observă ceva deosebit, ca de exemplu mers pe marginea internă a piciorului, glezna căzută în interior, uzura asimetrică a tălpii încălțărilor etc.
Sperăm că v-au fost de folos informațiile și așteptăm întrebările dumneavoastră.