top of page

Tratament gonartroza - 6 metode care funcționeazăGonartroza, denumită si osteoartrita genunchiului este o afecțiune degenerativă a structurilor articulare. Aceasta se manifestă prin durere si limitarea mobilității, simptome ce scad calitatea vieții si pot afecta chiar si mersul sau urcatul scărilor.

Netratată, evoluția gonartrozei este progresivă, cu accentuarea durerii, limitarea mișcărilor articulare si deformare, până la invaliditate.


Cuprins articol1. Ce este gonartroza?


Artroza genunchiului, sau gonartroza, este o afecțiune in care cartilajul articular se deteriorează progresiv, apare remodelarea osului subcondral, deterioarea meniscurilor si a ligamentelor, a membranei sinoviale si hipertrofia capsulei articulare.

Cauza principală în declanșarea gonartrozei, o constituie dezechilibrul funcțional dintre presiunea mecanică înaltă asupra cartilajului articular și capacitățile biologice ale acestuia cu rezultatul degenerării si distrugerii lui.

Datorită rolului esențial al articulației genunchilor atunci când vine vorba de a ne susține greutatea corpului și de a ne menține mobili în toate activitățile noastre de rutină, afectarea articulației poate deveni rapid incapacitantă în viața noastră de zi cu zi.2. Cauzele gonartrozei


Gonartroza primară este cauzată de degenerarea structurilor articulare din cauza înaintării in vârsta. Aceasta debutează intre 40-50 ani si interesează in special femeile la menopauza, modificările artrozice sunt de obicei bilaterale si vor beneficia de tratament conservator si/sau chirurgical.

Gonartroza secundară debutează mai precoce, iar responsabile frecvent sunt leziunile unilaterale si necesită intervenții chirurgicale.

Cauzele gonartrozei secundare:

Traumatisme: entorse, leziuni de menisc sau ligamentare, luxații, fracturi ce produc sechele si dezechilibre osteoarticulare si capsuloligamentare ce favorizează procesul artrozic;

Diverse interventii chirurgicale la nivelul genunchiului;

Instabilitatea rotulei;

Inegalitaea membrelor inferioare;

Microtraumatisme repetate: dansatori, sportivi profesionali;

Tulburari endocrine: menopauză;

Tulburari metabolice: obezitate, diabet.


3. Etapele gonartrozei


Intensitatea durerii in gonartroză depinde de stadiul afectiunii.


Gradul 1

Disconfortul din regiunea genunchiului apare după mers prelungit sau urcarea scărilor. De asemenea, după o ședere prelungita, apare durere la mobilizare ce se atenuează treptat cu mersul.


Gradul 2

Mersul, cat si efortul fizic ușor sunt însoțite de durere.


Gradul 3

Mobilitatea articulației genunchiului este limitată și pot apărea tumefieri, cracmente, care pot provoca și tulburare de mers.


Gradul 4

Gonartroza severa se caracterizează printr-un spațiu articular redus considerabil, cu osteofite importante, ce provoacă dureri insuportabile, iar mersul si activitățile cotidiene devin o provocare.4. Ce terapie ar trebui să alegi?


Durerea si limitarea de mobilitate în zona genunchiului sunt un motiv bun pentru a consulta un medic specializat in afecțiuni ale aparatului locomotor: medic ortoped, medic de recuperare, medic reumatolog. Pentru diagnosticarea gonartrozei, medicul va efectua un examen clinic complet si va recomanda investigații.


Radiografia de genunchi (efectuata in ortostatism, incidente: fata si profil) este utila pentru identificarea gradului de dezvoltare a gonartrozei.


Atunci când osteoartrita afectează ambii genunchi, diagnosticul poarta numele de gonartroză bilaterală.

După diagnosticare, medicul va prescrie un tratament gonartroza adecvat, pe lângă recomandările privind menținerea unei greutăți corporale in limitele normale vârstei si sexului pacientului.


5. Tratament gonartroza- 6 metode care functioneaza


1. Ozonoterapia

Terapia cu amestec de oxigen-ozon este o metodă de tratament gonartroza nemedicamentos care are o gamă largă de efecte terapeutice. În concentrații terapeutice, ozonul are efecte imunomodulatoare, antiinflamatorii și analgezice.

Terapia îmbunătățește circulația sângelui în vasele mici (capilare) și alimentează celulele cu oxigen. Prin efectele sale, ozonoterapia aduce beneficii importante în multe afecțiuni, inclusiv în afecțiuni reumatologice cum este gonartroza. Forme de tratament ale gonartrozei utilizand oxigen-ozonoterapia: infiltrații subcutanate periarticulare, intramusculare, intraarticulare sau autohemoterapie.

Ozonoterapia este practicată numai de medici instruiți special in ozonoterapie. Ozonoterapia este o metodă foarte sigură de tratament, este ușor de aplicat și efectele pozitive apar foarte repede.

Avem o abordare integrata de ozonoterapie + fizioterapie deoarece mareste mult eficienta recuperarii: se scurteaza perioada de recuperare cu 30% si se obtin rezultate si in situatiile in care procedurile fizicale nu sunt suficiente.


2. Program personalizat de kinetoterapie

Kinetoterapia se poate efectua doar în perioada de remisiune, când nu există inflamație a articulației.

Programul de exercitii fizice este o necesitate în tratamentul gonartrozei. Ajută la restabilirea funcției articulare și la prevenirea complicațiilor. Exercițiile trebuie să fie efectuate corect, motiv pentru care trebuie să fie supravegheate de specialiști calificați -kinetoterapeuti.

Un set de exerciții corect ales ajută la:

 • eliminarea stazei venoase și reducerea inflamației;

 • creșterea drenajului limfatic;

 • încetinirea progresiei bolii,

 • păstrarea funcției articulației;

 • tonifiere musculară;

 • prevenirea complicațiilor;

 • îmbunătățirea coordonării și a echilibrului.

 • asociate cu un deficit caloric, sprijină controlul greutatii, reducând astfel stresul mecanic la nivelul articulatiei

3. Tratamentul gonartrozei folosind medicina regenerativă

Aceste tratamente non-invazive permit amânarea interventiilor chirurgicale.

Terapia PRP ( plasma îmbogățită cu trombocite) reprezintă o procedura moderna ce utilizează trombocite din sângele propriu, obținute prin centrifugare. Proprietățile regenerative ale trombocitelor se datorează conținutului bogat in factori de creștere. Procedura nu este dureroasa, pacientul se poate mobiliza imediat, nefiind nevoie de deplasare cu mijloace ajutătoare ( cârjă, cadru).


4. Infiltrații intra-articulare cu corticosteroizi

In stadiul inflamator, atunci când gonartroza este decompensata si durerea este intensa, se recomanda infiltrații intra-articulare cu corticosteroizi. Acestea sunt sigure, eficiente si oferă o ameliorare rapida a simptomatologiei dureroase, îmbunătățind funcția articulației.


5. Viscosuplimentarea ( infiltrația intra-articulara cu acid hialuronic)

Aceasta terapie este indicata in toate stadiile de artroza, acidul hialuronic făcând parte din lichidul sinovial sănătos cu rol condroprotectiv. Beneficiile acestor infiltrații se mențin intre 6 luni si 1 an, in funcție de masa moleculara a acidului hialuronic injectat.


6. Tratamentul injectabil cu colagen


Produsele injectabile intra-articulare cu colagen îmbunătățesc simptomatologia și mobilitatea. Substanțele din care sunt concepute sunt biocompatibile și produsele sunt foarte sigure.

Atunci când tratamentul conservator eșuează, se va lua in considerare tratamentul chirurgical. Scopul intervenției chirurgicale este de a reface funcția genunchiului si de a elimina durerea. Prin această intervenție chirurgicală, sunt înlocuite suprafețele articulare afectate ale femurului si tibiei cu o proteză totala sau parțială (artroplastie) . Medicul ortoped selectează tipul de proteză adecvat pentru dumneavoastră si vă oferă toate detaliile necesare pentru a intelege procedura la care veti fi supus.


6. Când ar trebui să mergi la un specialist?

Este important să consultați un medic dacă prezentați simptome sau semne de gonartroză, precum:

 • durere prelungită și intensă, care crește odată cu mișcarea;

 • limitarea mișcării;

 • deformare vizibilă a genunchiului;

 • modificarea de volum a articulației.

Dacă prezinti oricare dintre simptomele de mai sus, recomandam sa te adresezi unui medic specializat. Fără un tratament gonartroză adecvat, mobilitatea este afectată si durerea se permanentizează.


In clinica de recuperare medicala Fiziozone, gonartroza poate fi ameliorată cu succes cu ajutorul medicilor specializați și a unui tratament personalizat. Cu peste 20 de ani de excelentă medicală, clinica Fiziozone oferă servicii de recuperare medicală, fizioterapie, ozonoterapie, kinetoterapie, servicii reumatologice și ortopedice. Fiecare pacient beneficiază de un tratament personalizat, profitând de o tehnologie medicală avansată. Fiziozone garantează cele mai bune rezultate în recuperarea ta medicală.
Postări recente
bottom of page