top of page

Totul despre elongatii vertebrale

Medicina de recuperare este un demers terapeutic complex medical, social si educational care foloseste o mare varietate de agenti fizici si de metode terapeutice cu scopul de a restabili echilibrul functional al organismului. Una din aceste metode este si tratamentul cu elongatii vertebrale.1. Ce sunt elongatiile vertebrale ?


Elongatia sau tractiunea vertebrala este o metoda de decompresie vertebrala care are scopul de a intinde tesuturile moi (muschi , tendoane , ligamente ) si de a indeparta suprafetele articulare pentru a amorsa procese reparatorii locale.


Este o metoda destul de veche, poate la fel de veche ca masajul si a fost mentionata in scrierile sale si de Hipocrat.


In zilele noastre exista echipamente moderne , confortabile prin care se pot face elongatii cu maxima eficienta si siguranta.

Echipamentele permit un control precis al fortei si timpului de tractiune si a unghiului de aplicare a fortei de tractiune asupra coloanei vertebrale.


Clinica de recuperare medicala Fiziozone dispune de o masa de elongatii moderna si eficienta prin care se pot efectua procedurile la cel mai inalt nivel de siguranta.


Elongatiiile pot face coloana mai flexibila, relaxeaza musculatura paravertebrala contractata, intinde ligamentele si le face mai flexibile, reduce subluxatiile care exista in articulatiile interapofizare, cresc hidratarea discului intervertebral si amelioreaza microcirculatia locala.2. Cum se realizeaza elongatiile vertebrale ?


Elongatiile se fac din pozitia culcat, mai confortabil, pe o masa de tratament speciala. Aceasta are un segment mobil care se deplaseaza odata cu pacientul, anuland astfel fortele de frecare care apar intre corpul pacientului si masa.


Forta de tractiune este aplicata de un dispozitiv special, computerizat, care poate fi setat sa traga cu o anumita viteza, sa faca pauze intre etapele de tractiune sau sa tina forta de tractiune constanta o anumita perioada de timp, sa aplice traciunea pe o directie anume, in functie de necesitatile pacientului.


In acest fel tratamentul cu elongatii devine personalizat, perfect adaptat problemei de tratat. Pe perioada terapiei pacientul trebuie supravegheat permanent si terapia poate fi oricand intrerupta daca apar reactii neplacute (ameteli, dureri de cap, mici ascensiuni tensionale sau atacuri de panica).
3. Cand este indicat sa facem elongatii ?


Este indicat sa facem elongatii vertebrale atunci cand avem:


- dureri lombare si cervicale subacute sau cronice de cauza discala (discopatii sau hernii de disc) , musculoligamentara

-hernie de disc cervicala si lombara ( dar nu se aplica in orice conditii si pentru orice hernie)

- scolioza – structurala , paralitica , neuropatica , idiopatica.

-cifoza

-stenoza spinala

-spina bifida

-artrita reumatoida

-osteoartrita

-boala piaget

-cifoza senila

-spondilita anchilozanta

-hiperostoze scheletala difuza idiopatica

-boala Calve

-osteocondroza vertebrala (Boala Scheurmann)Poti vedea mai multe despre elongatii vertebrale aici:


4. Care sunt contraindicatiile tratamentului cu elongatii ?


Contraindicatiile pentru aceasta terapie sunt cele care privesc afectiuni ale coloanei vertebrale si anume:


-hernii cu sindrom dural sau vertebral marcat

-hernii hiperalgice sau cu afectare neurologica

-osteoporoza,

-tumorile maligne si infectiile vertebrale,

-discita (infectia discului intervertebral), fracturile spinale, cifoscolioze importante

-boli inflamatorii vertebrale

-hipertensiunea arteriala necontrolata

-insuficienta cardiaca

-anevrisme

- tulburari de ritm cardiac

-afectiuni ale arterelor carotide sau vertebrale

-sarcina

- afectiuni abdominale si din sfera psihiatrica.


De asemenea, afirmatia ca elongatia coloanei sau decompresia vertebrala „te scapa neaparat de operatie” trebuie privita cu multa retinere deoarece studiile referitoare la eficacitatea acestei terapii in herniile de disc sunt controversate.

Este necesara consultatia si recomandarea medicului specialist de recuperare inainte de a face acest tratament.


Medicul de recuperare este singurul abilitat sa recomande tratamentul cu elongatii intr-un program complet de recuperare recomandat pacientului.


In functie de afectiune se recomanda serii de 8-12 sedinte. Eficienta tratamentului cu elongatii este confirmata de disparitia durerii initiale.5. Care este pretul unei sedinte de elongatii vertebrale ?


Pretul unei sedinte de elongatii vertebrale variaza in functie de afectiune si tratament recomandat.

Rezultatul terapeutic final depinde de tot programul recuperator care se bazeaza pe un plan mixt de terapii, in care fiecare procedura se integreaza asemeni unui „puzzle” in locul si cu scopul ei bine stiut .


Acesta este recomandat in functie de afectiune, stadiu , profilul pacientului si alti factori medicali.


Daca suferi de una sau mai multe afectiuni: dureri lombare si cervicale , hernie de disc, scolioza, cifoza , artrita , etc. te așteptam in clinica de recuperare medicala Fiziozone pentru un consult inițial și pentru a stabili împreuna cea mai bună modalitate de intervenție terapeutică pentru tine.


Tratamentul cu elongatii vertebrale se realizeaza cu echipament performant la clinica FIZIOZONE din Constanta, B-dul Alexandru Lapusneanu nr 94A, tel: 0341 999.


Fizioterapeuți bine pregătiți și medici cu experiență sunt alături de tine în tratamentul tău de recuperare medicala.​

Ne bazam pe experienta vasta a medicilor de recuperare medicala care urmaresc cel mai bun rezultat pentru fiecare pacient:


  1. Dr. Drăgan Adriana - medic primar recuperare medicala cu competențe în acupunctură, apifitoterapie și ecografia aparatului locomotor , ozonoterapeut

  2. Dr. State Gabriela - medic primar recuperare medicala, competență în ecografia aparatului locomotor, ozonoterapeut

  3. Dr. Minea Mihaela - medic primar recuperare medicala si medic specialist reumatologie

  4. Dr. Stamate Liliana - medic primar recuperare medicală, competență în ecografia aparatului locomotor

  5. Dr. Vlădăreanu Liliana- medic specialist recuperare medicală , fiziokinetoterapeut , ozonoterapeut , posturolog

  6. Dr. Miriță Andreea - medic primar recuperare medicală , competență în ecografia aparatului locomotor , ozonoterapeut

Postări recente
bottom of page