top of page

Gimnastica pentru gravide

Organismul viitoarei mamici sufera, pe perioada sarcinii, o suita de transformari care afecteaza buna functionare a muschilor si articulatiilor; pe masura ce sarcina evolueaza si burtica creste, greutatea acesteia este resimtita la nivelul bazinului si coloanei vertebrale. Musculatura, tendoanele si ligamentele din aceste zone se pot tensiona producand dureri si disconfort .



Exercitiile fizice din timpul sarcinii au tocmai rolul de a preveni aparitia acestor probleme si chiar mai mult decat atat, exercitiile fizice din timpul sarcinii previn aparitia varicelor, hemoroizilor, a edemelor si chiar aparitia vergeturilor, imbunatatesc circulatia sanguina, combat instalarea constipatiei si asigura un somn mai odihnitor. Totodata ele impiedica gravida sa se ingrase exagerat si fac recuperarea postnatala mai rapida. Gravida este pregatita astfel sa se implice mai activ in actul nasterii pentru ca invata sa-si controleze respiratia in timpul efortului si invata sa-si contracte eficient musculatura implicata in actul nasterii.


Aceste exercitii fizice se fac numai sub supravegherea unui fiziokinetoterapeut specializat, care monitorizeaza permanent starea gravidei si adapteaza programul de exercitii la perioada de sarcina si la conditia fizica a gravidei respective. Exercitiile se fac pe saltea , cu o imbracaminte lejera, in sali de kinetoterapie bine aerisite, au o durata cuprinsa intre 30 min si o ora, in functie de capacitatea de efort a fiecarei gravide. Pacienta invata astfel in primul rand sa se relaxeze, apoi sa-si coordoneze respiratia cu anumite miscari (si in travaliu cu contractiile uterine), apoi invata sa-si contracte si sa-si intareasca musculatura pelvi-perineala, abdominala. Programele de exercitii sunt strict individualizate pentru fiecare gravida.


Bineinteles, exista si contraindicatii medicale pentru aceste exercitii (ex. atunci cand exista placenta praevia, risc de avort sau sangerare, eclampsie, etc. ) si de aceea este necesara cooperarea si cu medicul ginecolog.


Unele programe de exercitii fizice pentru gravide sunt mai cunoscute publicului larg, asa cum sunt exercitiile Pilates si Lamaze. Exercitiile Pilates, in care concentrarea, coordonarea respiratorie si constientizarea lucrului muscular sunt esentiale, sunt inventate de Joseph Hubertus Pilates. Obstreticianul francez Fernand Lamaze a conceput o metoda de terapie kinetica bazata pe controlul respiratiei si adoptarea unor posturi pentru a suporta mai bine travaliul si nasterea.


Postări recente
bottom of page