top of page

Sechelele posttraumatice si tratamentul de recuperare

Fiecare dintre noi a suferit un traumatism – contuzie, entorsa, poate chiar o fractura, care ne-a afectat aparatul locomotor o anumita perioada. Dupa traumatism, organismul are nevoie de o perioada, pentru ca partile afectate sa se refaca si sa nu ramana nici o leziune restanta, care sa afecteze buna functionare aparatului locomotor. Acest lucru se intampla uneori dar de cele mai multe ori raman modificari sechelere ale muschilor, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor, ale tesutului celular subcutanat, deoarece organismul nu are capacitatea de a le recupera in intregime. Asa se constituie o sechela postraumatica, un ansamblu de modificari patologice structurale nefavorabile ale apararatului locomotor care raman dupa traumatism si care pot afecta pe termen lung sau chiar definitiv pacientul respectiv. Cu cat traumatismul este mai complex, mai sever, cu atat si consecintele acestuia asupra organismului sunt mai importante si exista posibilitatea sa nu se poata recupera in intregime.


Recuperarea postraumatica depinde si de gravitatea si de amploarea leziunilor traumatice, dar si de capacitarea de reparare a organismului afectat. Pacientii tineri, sanatosi, copii au o capacitate de refacere a organismului forte buna in timp ce persoanele in varsta, batranii se refac foarte greu sau deloc. Pentru acestia din urma tratamentul de recuperare dupa traumatisme este obligatoriu.
In ce constau “ sechelele postraumatice “?

Durerea care ramane dupa o trauma este o sechela; edemul sau umflarea segmentului respectiv; amorteli, furnicaturi sau crampe musculare; reddoarea articulara sau miscarea care se face in articulatie cu greutate; limitrarea de mobilitate a articulatiei (articulatie care nu se mai poate mobiliza ca inainte de traumatism); pierderea de forta musculara a muschilor si de volum a acestora; mers dificil, anevoios, lipsa de coordonare in miscari; pierderea rezistentei la efort a muschilor, cu instalarea rapida a oboselii musculare, dupa eforturi mici; pozitii vicioase ale membrelor; prezenta unor cicatrici voluminoase, inestetice; Pentru toate aceste probleme exista tratamente adecvate, incluse in metodologia specifica a terapiei de recuperare. Aceste sechele se produc ca urmare a actiunii agentului traumatic asupra organismului, dar si ca urmare a imobilizarii care urmeaza traumei si a reactiilor de raspuns ale organismului la agresiune.


Este foarte important si cand incepem recuperarea, pentru ca sunt sechele asupra carora nu mai putem actiona daca a trecut mai mult timp. Tratamentul are eficienta mai mare deca este inceput cat mai precoce dupa traumatism, dar trebuie sa urmam indicatiile medicului de recuperare sau ale medicului ortoped-traumatolog pentru a sti exact cand sa il incepem; altfel, pierdem timp pretios si nu mai avem aceeasi eficienta.Pentru ce afectiuni se face recuperare postraumatica?


Aceste afectiuini sunt urmatoarele: contuzii, entorse, luxatii, fracturi, interventii articulare ortopedice (osteosinteze, interventii pentru extragerea meterialului de osteosinteza, suturi sau plastii de nervi, interventii corectoare, osteotomii, etc), intinderi sau rupturi musculare, artroplastii (protezarea soldului, a genunchiului sau a altor articulatii).In ce consta tratatamentul de recuperare dupa traumatisme?


Pentru recuperare se recurge la proceduri de recuperare: masaj, gimnastica medicala, aplicatii calde sau reci, electroterapie, ultrasunete, campuri magnetice, radiarii electromagnetice, bai cu ape minerale sau namoluri terapeutice, toate cuprinse intr-un program terapeutic stabilit si dirijat de medicul de recuperare. Un astfel de tratament, bine realizat, scurteaza perioada de refacere dupa traumatism cu cca 30% si conduce la „restittutio ad integrum” pentru structurile afectate.


Tratamentele cu medicamente se folosesc doar ocazional, ajutator, in recuperarea post traumatica, procedurile de fizioterapie ocupand primul loc intr-o strategie terapeutica corecta.


O eficienta deosebita pentru refacerea dupa traumatisme o are OZONOTERAPIA. Aceasta terapie inovatoare, care consta in administrarea unui amestec de oxigen-ozon, cu o concentratie bine stabilita pe zonele afectate de traumatism conduce la reducerea spectaculoasa a durerii, edemului, la relaxarea musculaturii si cresterea mobilitatii articulare, astfel incat pacientul isi poate relua rapid activitatea. Un numar de 6-10 sedinte de ozonoterapie, alaturi de gimnastica si masaj poate fi suficient pentru recuperarea unei sechele traumatice relativ recente. In plus , ozonoterapia are foarte putine contraindicatii sau efecte adverse si de aceea poate fi aplicata unei categorii largi de pacienti, tineri sau varstnici.


Daca ati suferit un traumatism recent sau mai demult si acesta si-a lasat amprenta asupra organismului dvs., nu ezitati sa recurgeti fara intarziere la terapia de recuperare. Aceasta va va ajuta sa va refaceti rapid si cu consecinte minime asupra aparatului locomotor. Recuperare pentru sechele postraumatice, inclusiv prin ozonoterapie, se poate face in cadrul clinicii Fiziozone, bd. Al. Lapusneanu, nr. 94A Constanta.Postări recente
bottom of page